23 Ekim 2008 Perşembe

ISPANAKLI DİLİMLER

Bu börekler de gün soframda yaptığım beş çeşitten biriydi. İlk defa denedim ama inanılmaz lezzetli ve hafif oldu böreklerim. Herkes çok beğendi. Tarifini Selin'in sayfasından aldım. Artık buzluğumda sürekli milföy hamuru bulundurmaya karar verdim. Yakında peynirli ve patatesli versiyonlarını denemeyi düşünüyorum :)

Tarifin asıl linki burada. Ama ben kendi arşivimde de bulunması açısından Selin'in sayfasından kopyalayıp buraya da ekliyorum.

Malzemeler:

  • 18 yaprak milföy hamuru
  • Üzeri için bir yumurta sarısı, 3 yemek kaşığı süt

Ispanaklı malzeme için:

  • Bir paket dondurulmuş ıspanak (450 gr.) taze ıspanak da kullanabilirsiniz, yaklaşık bir kg. ayıklanmamış ıspanağa denk geliyor.
  • Yarım paket dondurulmuş soğan (bu da yaklaşık 2 büyük kuru soğana denk gelir, evet şu sıralar mutfak konusunda son derece tembel olduğumdan dondurulmuş ürün kullanıyorum. hah.)
  • Yarım çay bardağı zeytinayağı (yarım çay bardağından biraz fazla olabilir)
  • 200 gr. rendelenmiş beyaz peynir
  • Kimyon, karabiber, tuz

Yapılışı:

  • Milföy yapraklarını oda sıcaklığında yumuşayana kadar bekletin. Bu sırada iç malzemeyi hazırlayabilirsiniz.
  • İç malzeme için öncelikle zeytinyağını kızdırın ve soğanları yumuşayana kadar kavurun. Ispanakları ilave ederek suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edin. Dondurulmuş kullanacaksanız çözülmelerini beklemenize gerek yok. Suyunu çekince tuz, karabiber ve kimyonu ilave edip karıştırın. Rendelenmiş beyaz peyniri ekleyip tekrar karıştırdıktan sonra soğuması için bekletin.
  • Bu sırada tezgahı hafifçe unlayın. 9 yaprak milföyü 3er adet yanyana gelecek şekilde 3 sıra halinde altalta dizerek büyük bir kare elde edin. Yaprakların kenarları birbirlerinin üzerinde olsun. Merdaneyle hamurların üzerinden geçerek kenarların birleşmesini sağlayın. Bu şekilde milföy hamurundan çok ince olmayan bir yufka elde etmiş olacaksınız.
  • Ispanaklı için yarısını tezgahtaki milföy hamurlarının üzerine yayın. Her kenarı içeri kıvırdıktan sonra çok sıkı olmayan bir rulo şeklinde sarıp, kat yeri alta gelecek şekilde ruloyu tezgaha yerleştirin. Elinizle düzelttikten sonra keskin bir bıçakla birer parmak kalığınlığında dilimler keserek, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin.
  • Kalan 9 yaprak milföy ve ıspanaklı malzemenin diğer yarısı ile aynı işlemleri tekrarlayın.
  • Dilimlerin üzerine sürmek için, bir yumurta sarısı ve 3 yemek kaşığı sütü çırpın. Fırçayla bolca dilimlerin üzerine bu karışımdan sürdükten sonra, önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında milföyler güzelce kabarıp kızarana kadar pişirin.
Tarif ve bu güzel anlatım için çok teşekkürler Selin !!